top of page
Search

Oyun Terapisinin Gücü

Her insan doğduğu andan itibaren farklı yollarla kendisini ifade etme girişimlerinde bulunur. Ağlama ile başlayan yaşam yolculuğu beden dili ile devam ederken, kelimelerin de eklenmesi yani dil gelişiminin gerçekleşmesiyle oluşumunu tamamlar. Fakat çocuklar yeme içme, tuvalet gibi temel ihtiyaçlarını anlatsalar bile var olan problemlerini anlamlandırmakta ve bunu ifade etmekte büyük ölçüde zorlanırlar. Tam bu noktada çocuklar kendini ifade etme biçimi ve bir dil olarak oyunu kullanırlar.

Oyun’un bir terapi olarak keşfi 1900’lü yıllara dayanmaktadır ve çocuklar üzerinde etkisi kanıtlanmış bir uygulamadır. Oyun Terapisi, özel olarak tasarlanmış bir oyun odasında çocuk ve terapist eşliğinde gerçekleştirilir.


Çocuk ve terapist arasında güvenli bir ilişki kurulduğunda, çocuk ifade etmekte zorlandığı problemlerini oyun yoluyla gösterir ve karşılanmamış ihtiyaçlarını karşılar. Oyun odası içerisinde tüm duygularını engellenmeden yaşar ve tam anlamıyla kabul görür. Oyun terapisi 3 yaşından 12 yaşına kadar gerçekleştirilebilir ve terapinin süresi, çocuğun problemine, problemin şiddetine, kendisini açma düzeyine göre değişiklik gösterir.


Oyun Terapisinin çözüm bulabildiği alanlar;


· Alt ıslatma ve tuvalet problemleri

· Bağlanma problemi

· Okul oryantasyonu

· Öfke kontrolü

· Sınır/ Kural ihlali

· Karşıt gelme

· Travma

· Kaygı, korku ve fobiler

· Özgüven eksikliği

· Yas

· Uyku bozukluğu ve kabuslar

· Kardeş kıskançlığı

· Yemek problemleri

· Okul zorbalığı

· Boşanmış ailelerin çocuklarında

· Duygusal, fiziksel ya da cinsel taciz/istismara uğramış çocuklar

9 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page